A ránctalanítás csodája: a hyaluronsav

Bizonyára Te is vágysz arra, hogy megőrizd bőröd fiatalságát, hiszen sokunk álma ez, de most azt is megmutatjuk, mivel segítheted elő vágyad teljesülését!

Miért alakulnak ki a ráncok?

Számos ok állhat a háttérben, melyek akár fel is gyorsíthatják a ráncosodás folyamatát. A hyaluronsav tartalom csökkenés (vízvesztés) és a gravitáció mindannyiunk bőrén előbb-utóbb nyomot hagy, de a genetikai adottságokon sem tudunk változtatni. Viszont a ráncképződést elősegíti a stressz, a helytelen táplálkozás, a dohányzás, a szennyezett környezet és a mértéktelen alkoholfogyasztás is. Bőrünknek tehát már azzal is nagyon sokat segítünk, ha odafigyelünk életvitelünkre.

De mi lehet még megoldás a ráncok halványítására?

A hyaluronsavat a 80-as években kezdték el használni kozmetikai termékekben, ugyanakkor már 1936-ban felfedezték. Mára az egyik legnépszerűbb “csodaszer”, nem csak a szépségápolás területén, de a szemészet, fogászat, fül-orr-gégészet is előszeretettel használja (pl. fájdalomcsökkentő, szemsíkosító hatása miatt).

A hyaluronsav ismétlődő egységekből álló cukormolekula, mely szervezetünkben is természetesen megtalálható:

 • a bőrünkben
 • az izmokban, és csontokban
 • az ízületi folyadékban, vérben, köldökzsinórban, nyirokban.

Egy átlagtömegű emberben kb. 15 g van jelen.

A hyaluronsav két változata ismert:

 • LMW - kis molekulatömegű hyaluronsav (10-25 KDa (kilodalton)), mélyebben behatol a bőrbe, jobban hidratál, feltöltő tulajdonsága kedvezőbb, nem bír zselésítő hatással.

 • HMW - nagyobb molekulatömegű hyaluronsav (1,1-1,6 MDa (megadalton)), kevésbé hatol be a bőrbe, feszesítő hatású, zselésítő tulajdonságú.

Miért szeretjük annyira a hyaluronsavat?

Mert nagyon jó hatással van bőrünkre:

 • azáltal, hogy saját súlyának ezerszeresét képes megkötni vízből, segít megtartani a bőr nedvességtartalmát,

 • erőteljesen hidratáló hatású,

 • a finom vonalak és ráncok számára feltöltő hatású,

 • bőrfeszesítő hatású, javítja a bőr felső rétegének a tónusát,

 • védi a bőrt a kiszáradástól,

 • bársonyossá teszi a bőrt,

 • öregedésgátló hatású,

 • ráncmegelőző és ránctompító hatású.

Tehát kinek és mikor ajánlott használata?

Minden bőrtípuson alkalmazhatók a hyaluronsav jótékony hatásai, de hatását leginkább elöregedett ráncos bőrön, illetve érett, kiszáradt, hámló bőrön fejti ki legjobban. Nyugodtan használhatják érzékeny, irritált, viszkető bőrrel rendelkezők is, illetve érdemes már az első megjelenő ráncoknál bevetni a ráncmegelőzés és ránckésleltés érdekében.

Alkalmazható még a szemkörnyék, illetve a mellek ápolására is.

Pure Hyaluron arcszérumunkat mi is már 25 éves kortól ajánljuk. A hyaluronsav jótékony hatásain kívül találhatunk benne levendula virágvizet, mely nyugtatja a bőrt, továbbá a havasi gyopár kivonat megóvja a kollagén rostokat, és a kék kamilla illóolaj segít megőrizni a rugalmasságot. A szérumot alkalmazhatjuk az arckrém felvitele előtt, de akár azzal összekeverve is kiválóan ápolja a bőrt.

Tudtad?

 • A csupasz földikutyákon végzett kísérletek eredménye szerint az egyedek bőréből történt anyagizolásás során egy összetapadást gátló anyagot különítettek el, a hyaluronsavat, mely felelős volt az állatok “tumormentességért”. Emberben a mechanizmus működése még nem bizonyított.

 • Bizonyos élelmiszerekben is megtalálható természetes formában a hyaluronsav. Ilyenek például a gyökeres zöldségek, melyek a bennük lévő keményítő által serkentik szervezetünkben a hyaluronsav termelődését; a szója, mely szintén serkenti a hyaluronsav termelést, illetve a kombucha zúzmó, melyet külsőleg és belsőleg is lehet alkalmazni és jó hatással van a bőrre, ízületekre, szövetekre.


Forrás: Prof. Dr. Marton Sylvia, Semmelwis Egyetem, Kozmetikai Szimpózium 2017