Dr. Forrai Márta - Probiotikumok a szépségápolásban

Testünk felszínén és a külvilággal érintkező üregeiben egy bonyolult ökoszisztéma él. Ezek a mikroorganizmusok főként baktériumok, de gombák, vírusok és egyéb egysejtűek is vannak köztük. Bárhol is helyezkedjenek el a szervezetünkben, a feladatuk a védelem és az egészségünk biztosítása. A bőrünk határolja el a testünket a külvilágtól és védi a különböző ártó behatásoktól. Ahhoz azonban, hogy megtartsuk ezt a jelentős védelmi vonalat és annak “egészségét”, tenni kell érte.

Miért fontos a helyes bőrápolás?

Károsítják a bőrünket az időjárási viszonyok (szél, nap…), a levegőben lévő környezetszennyező anyagok, a fürdővíz keménysége, de minden ami megváltoztatja a pH-ját (pH5-ről) és ami folyamatosan “sterilizálja”, módosítja a bőr védelmi rendszerét. És sajnos említést kell tenni azokról a nem kis számban jelenlévő kozmetikumokról, amelyek összetételüknél fogva mérgező, és bőr, szervezet károsító anyagokat visznek be a testünkbe.

Az önértékelésben és a társas érintkezésben is nagy jelentősége van, hogy milyen a bőrünk, mennyire ápolt, hogy nézünk ki. Az utóbbi évek kutatásai bebizonyították, hogy a probiotikumok alkalmazása nem csak a bélrendszerünk, hanem kozmetikum formájában a bőrünk egészségét is szolgálja. A probiotikumos natúrkozmetikum alkalmas megelőzésre vagyis a bőr egészségesen tartására, de használható bőrbetegség esetén is.

Miért probiotikus krémet válasszunk?

Whitney Bowe a New York City Sinai Orvosi Központjának klinikai orvosa szerint a probiotikumok használhatóak bizonyos bőrproblémák kezelésére, javítására. A leginkább ajánlott indikáció az akne, rosacea és ekcéma. Jelenleg is több féle klinikai teszt folyik, amelyben a jótékony baktériumok bőrre gyakorolt hatását vizsgálják. Ezek az új kutatások rávilágítottak arra, hogy a bőrt ragyogóvá, simává és élettel telivé teszi, és a ráncok mélységét is képes hatékonyan csökkenteni.

A probiotikumos bőrápolók megerősítik a bőr védőflóráját, ezáltal hidratáltabbá válik, csökken a gyulladás, továbbá növelik a fehérje és kollagén termelést. Még egy jól használható tulajdonság, mely szerint úgynevezett “védőpajzsot” hoznak létre a bőr felületén, aminek következtében a szabadgyökök és környezeti hatások nem tudnak érvényesülni. Ezzel kiküszöböli a bőr öregedését okozó tényezőket.

Kétféleképpen lehet a probiotikumot a krémbe vinni. Az egyik élő baktérium formájában, a másik mód bakteriális lizátum formában. A kutatások szerint az élő tenyészetek nem előnyösek a kozmetikában. A bakteriális lizátumok összetevői közé tartozik a hyaluronsav, peptidoglikán, tejsav, ecetsav…. Mindegyiknek más-más jótékony hatása van a bőrre. Összegezve, a kutatások a jövő lehetőségeként említik a probiotikumos krémek hatásait, az öregedő, ráncosodó és a gyulladt aknés, rosaceás és ekcémás bőr esetén. A hatást növelhetjük helyes táplálkozással és pro, prebiotikumok alkalmazásával.

A cikket Dr. Forrai Márta, orvos, természetgyógyász írta