Natúr bőrápolás

Amikor útjára indítottuk édesanyámmal a HappySkin-t, és nekikezdtünk a termékek gyártásának, tudtuk, nem lesz egyszerű felhívni a figyelmet a natúr bőrápolás fontosságára. Sokan azt sem tudják, hogy fürdőszobájukban mennyi mérget raktároznak, így a változtatás szikrája sem merül fel bennük. Őszintén mondom: hiszek abban, hogy Te azért vagy most ezen az oldalon, és azért olvasod ezeket a sorokat, mert érzed, hogy változtatni szeretnél ezen, és fogékony vagy a változásra. Azt gondolom, hogy az egészséges bőrápolás is egyfajta kultúra, életmód, amit választ az ember, hiszen van választási lehetősége. Már van.

Engedd meg, hogy ismertessek Veled néhány meghökkentő, de sajnos valós tényt, melyet már 1988-ban megállapítottak. Számos kozmetikumot bevizsgáltak, és a leggyakrabban előforduló hatóanyagok közül:
884 súlyosan mérgező,
218 meddőséghez vezethet,
314 biológiai elváltozásokat okozhat,
146 daganatokat okozhat, és
376 bőr és szemirritációkat okozhat.

Ez 1988-ban volt. Szerinted azóta csökkent, vagy nőtt a lista?
Ne érts félre, nem szeretném Rád hozni a „frászt”, de kötelességemnek tartom felhívni a figyelmedet arra, hogy mit kensz a bőrödre a tudtodon kívül.

Hajlamosak vagyunk az évek során ”jól bevált” termékeinket gondolkodás nélkül újra és újra megvásárolni, hiszen ha eddig nem okoztak semmilyen látható problémát, miért is lenne velük bármilyen gond a jövőben? Sajnos a legtöbb szintetikus termék hosszú távon fejti ki a korántsem várt hatását. Kiválóságot ígér rövidtávon, de hosszútávról nincs szó. A natúrkozmetikumoknál ez pont fordítva működik. Általánosságban rövid távon nincs észrevehető hatás, azonban amint hozzászokik a bőröd a természetes kincsekhez, meghálálja. Az eredmény pedig hosszú távon is lenyűgöző, veszélyek nélkül megoldás.

Tehát arra kérlek, szakíts időt és nézd meg interneten a polcodon levő tusfürdő, arckrém, dekor kozmetikum, sampon, arctonik,… összetevőjét. Meglepetés lesz az eredmény, de sajnos nem biztos, hogy kellemes.

A szintetikus kozmetikai termékek szavatossági ideje általában 5 év. Ez a tény már önmagában elgondolkodtató, nem igaz? 5 év. Vajon mit okozhatnak azok a mesterséges kémiai anyagok egy élő emberi sejttel, napi szinten többször érintkezve vele, amik képesek 5 évre konzerválni egy bőrápoló terméket, elpusztítva az összes felmerülő élő mikróbát?
Még velem vagy? Olvass tovább…
A sejtkárosító hatások gyakran nem azonnal, hanem hosszú évek után ütköznek ki különböző, már súlyosabb testi tünetek formájában.

FIGYELJ, MICSODA TRÜKK! „Tartósítószert nem tartalmaz” felirat láttán megnyugtatod lelkiismereted, és azt mondod magadnak: szuper, ez jó termék. NEM biztos, hogy az lesz… Minél szintetikusabb ugyanis maga a termék, annál kevésbé romlik, hozzáadott tartósítószer nélkül is.

A kozmetikai iparágban alkalmazott tartósítószerek tárháza igen széles. A jól ismert parabének mellett (a kozmetikumok 90%-ban megtalálhatóak) az olcsón előállítható, szintetikus Triclosan-ra is érdemes odafigyelni, amely hosszú távon, akár csak kis mennyiségben alkalmazva, a pajzsmirigy működésére is kihathat.

A parabéneket az INCI-ben a következőképpen találhatod meg, a teljesség igénye nélkül: Methyl Paraben, Propyl Paraben, Ethyl Paraben, Butyl Paraben, Sodium Methyl Paraben, Sodium Propyl Paraben, Sodium Ethyl Paraben, Isobutyl Paraben,…

A natúrkozmetikumokban megtalálható természetes tartósítószerek (mint például: C-vitamin, E-vitamin, tejsav és a természetes antioxidáns növényi kivonatok nagy része) drágábbak, kevesebb ideig hatásosak szintetikus társaiknál, viszont ellentétben velük nem allergizálnak és ami a legfontosabb; az évek/évtizedek alatt kiütköző visszafordíthatatlan káros hatások sem róhatóak a számlájukra.

Ne feledd:
A tudatos vásárlásba fektetett extra időt és energiát legfontosabb kincsünk, az egészségünk hálálja majd meg.

A natúr bőrápolásnak számos hosszú távú előnye létezik. Bőrünk több, különféle környezeti hatásnak van kitéve. A természetes összetevők segítenek megtartani az egyensúlyt, és ugyanakkor a bőr funkciójára is pozitívan hatnak. Időt kell hagyni, míg a bőr megszokja a természetes alapanyagokat.

Milyen előnyei vannak a natúrkozmetikumok használatának?


- a natúrkozmetikumok nagyrészt növényi, esetenként állati eredetű (pl. méhviasz, lanolin) összetevőkből álló bőrápoló készítmények

- a növényi olajok, zsírok és növényi kivonatok, melyek a bőr természetes funkcióit támogatják, segítik védelmi feladatainak ellátásában, nem tömítik el a pórusokat, segítik a bőr természetes megújulását, rugalmasságának megőrzését

- a natúrkozmetikumok folyamatos használata mellett hosszú távú hatást biztosítanak

- nem tartalmaznak semmilyen kőolajszármazékot, mesterséges színezékeket, parabéneket

- a bőr állagának tartós javulását eredményezik

- a bőr a legnagyobb szervünk, ezért fontos annak természetes ápolása

- a méreganyagok itt szívódnak fel, melyek bekerülhetnek a véráramba vagy a bőrfelületen okozhatnak károkat


Ápold bőrödet a természet kincseivel, hogy megőrizd egészséged és bőröd természetes szépségét! :)


Göcsei Kamilla